Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 550.000 tevreden klanten
Meubelbeslag / Zwenkwielen en rollen

Zwenkwielen en rollen

Zwenkwielen

Op deze pagina vindt u de verschillende categorieën zwenkwielen en -rollen. Zwenkwielen kunnen voor veel toepassingen gebruikt worden. In huishoudens worden zwenkwielen vaak gebruikt om grote en zware meubelstukken verplaatsbaar te maken. Op werkplekken zien we dit soort wielen vaak terug onder trolleys, containers, transportkarren en bureaustoelen. Zwenkwielen kunnen zoals de naam al doet vermoeden zwenken. Het wiel kan horizontaal 360 graden om een vaste bevestiging draaien. 

Er is keuze uit design zwenkwielen, zwenkwielen industrieel, stoelwielen, zwenkwielen rvs, platentrolleys en meubelrollen. Daarnaast zijn er uitvoeringen van een wiel met rem of vaste rolrichting. Het hangt helemaal van de toepassing en uw wensen af welke categorie en materialen (zoals rubber, kunststof, rvs en elastisch rubber) u nodig heeft. In alle categorieën vindt u verschillende materialen, wiel diameters, kleuren en uiteraard hebben de wielen verschillende draagvermogens. Van kleine zwenkwielen tot grote zwenkwielen en zware zwenkwielen. Let goed op het draagvermogen, zeker als u een hele zware kast heeft. Kies dan bijvoorbeeld voor de varianten met een draagvermogen van 200 kg. Enkele kleuren die wij leveren zijn wit, grijs, zwart en geel.

Zwenkwielen met rem

Vooral bij zware objecten is het erg belangrijk dat deze stevig verankerd kunnen worden. Het is namelijk niet wenselijk en erg gevaarlijk wanneer een zware kast begint te rollen. Met een zwenkwiel met rem kunnen objecten worden verplaatst, maar ook worden vastgezet. In ons assortiment vind u allerlei soorten zwenkwielen met rem. Naast de variant die ideaal is voor het verplaatsen van zware meubelstukken leveren wij ook stoelwielen met rem en en industriële zwenkrollen met rem die erg geschikt zijn voor  gebruik in de werkplaats. Opzoek naar een strak en tijdloos zwenkwiel? Kijk dan eens bij onze design zwenkwielen of zwarte zwenkwielen met rem. 

Kleine en grote zwenkwielen

De keuze voor kleine zwenkwielen of grote zwenkwielen hangt van de situatie af. Grote zwenkwielen rollen over het algemeen soepeler over onregematige en ruwe ondergronden. Kleine zwenkwielen zullen op deze bodems eerder vast blijven zitten. Hoe groter het wieltje, hoe meer rolgemak. In verhouding met grote zwenkwielen zijn kleine zwenkwieltjes een stuk subtieler. Wanneer ze onder een meubelstuk geplaatst worden zal de aandacht dus meer op het meubel liggen. Zware zwenkwielen zijn over het algemeen groter en hebben een hoger draagvermogen. Zo vind u bij ons zwenkwielen 15 kg maar ook zwenkwielen 100kg en zelfs met een draagkracht van 180 kg. 

Soorten zwenkwielen

Stoelwielen worden zoals de naam al aangeeft het meest gebruikt voor (bueau)stoelen, maar ze kunnen uiteraard ook gebruikt worden onder kasten, bureau's en tafels. Houd bij het bureaustoel wiel ook rekening met de ondergrond, zeker als de stoel dagelijks gebruikt wordt. Het ene wiel is namelijk gemaakt voor een harde ondergrond zoals parket en de andere voor een zachte ondergrond zoals tapijt. Over het algemeen is de regel dat harde wielen het meest geschikt zijn voor zachte ondergronden als tapijt en zachte zwenkwielen of zwenkwielen luchtbanden gebruikt kunnen worden op harde ondergronden. 

Hoewel vrijwel alle zwenkwielen en -rollen voor meerdere doeleinden zijn te gebruiken, biedt de categorie "meubelrollen" specifieke meubelwielen. Denk daarbij aan een bedbakrol, bokrol, kastwielen (30kg - 50kg) en zwenkbare kogelrollen. Ook als u op zoek bent naar platentrolleys of een meubelhond, heeft u bij ons snel het juiste product gevonden. U heeft keuze uit een platentrolley met luchtwielen (belastbaarheid 200 - 300 kg) of met polyamide wielen (belastbaarheid 500 - 600 kg).

Hoe bevestig je een zwenkwiel?

Vrijwel alle zwenkwielen zijn met schroeven of M8 stift/draadeind te bevestigen. Opschroefbare zwenkwielen kunnen afhankelijk van het aantal schroefgaten vaak met vier schroeven aan een object gemonteerd worden. Bij het schroeven is het handig wanneer het voorwerp waarop de wieltjes komen op zijn kop of zij ligt. Hierdoor heeft u alle ruimte om de zwenkwielen te bevestigen. Zwenkwielen worden altijd aan de onderkant van een meubelstuk geplaatst omdat de wieltjes over de grond moeten kunnen rollen. Over het algemeen wordt in elke hoek van de bodem van een meubelstuk een zwenkwiel geplaatst. Dit zorgt namelijk voor evenwicht.

Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal vragen die regelmatig gesteld worden aan onze klantenservice. Deze meestgestelde vragen over zwenkwielen worden hieronder in het kort beantwoord.
Wat zijn zwenkwielen?
Een zwenkwiel is een wiel die zoals de naam al doet vermoeden, kan zwenken. Een zwenkwiel kan horizontaal 360 graden om een vast punt draaien. Ze kunnen worden uitgevoerd met een rem of richtingsvaststeller. Met een richtingsvaststeller kan het zwenkwiel enkel in één vaste richting bewegen.
Waar zwenkwielen plaatsen?
Zwenkwielen moeten zoveel mogelijk in de hoeken van een object of meubelstuk worden geplaatst. Een meubelstuk bestaat meestal uit vier hoeken. Er worden dan ook vaak vier zwenkwielen of twee zwenkwielen en twee bokwielen onder een voorwerp geplaatst. 
Welke schroeven voor zwenkwielen?
Zwenkwielen worden met een stift of schroeven bevestigd. Afhankelijk van de grote van het zwenkwiel kunnen korte of langere spaanplaatschroeven gebruikt worden. Kijk bij het kiezen van de juiste schroeven ook naar de dikte van de bodem waaronder de wieltjes geplaatst worden. Kies een schroef die minder dik is dan de bodem van een meubel zodat ze niet uit zullen steken.