Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 550.000 tevreden klanten
Meubelbeslag / Klepscharnieren

Klepscharnieren

Klepscharnieren en klepsteunen

Wij leveren klepscharnieren en klepsteunen voor opgaande en neergaande kastkleppen. Het aanbod klepbeslag is heel groot. Wij leveren onder andere beslag van de merken Blum, Häfele, Hettich, Grass, Kesseböhmer, Effegibrevetti en Italiana Ferramenta. Daarnaast hebben wij diverse producten van andere merken op onze website staan.

Wat is een klepscharnier?

Een klepscharnier is een scharnier die gemonteerd is tussen de kastklep en de kast. Dit type scharnier kan gebruikt worden voor zowel opgaande als neergaande kleppen. Afhankelijk van het gekozen type zal de klepscharnier de kastklep tijdens het openen ondersteunen. Voor opgaande kleppen zal de klepscharnier ervoor zorgen dat deze in geopende stand zal blijven staan. Voor een neergaande kastklep zal de klepscharnier de klep opvangen tijdens het openen. Tegenwoordig hebben veel klepscharnieren een functie die voor geruisloos openen of sluiten zal zorgen. Dit noemen we ook wel een softclose functie. Bij gebruik van een klepscharnier zijn geen losse scharnieren meer nodig. De klepscharnier is ook meteen het draaipunt van de klep.

Wat is een klepsteun?

Een klepsteun heeft net zoals de klepscharnier de functie om een kastklep te ondersteunen tijdens het openen. In tegenstelling tot een klepscharnier heeft een klepsteun extra scharnieren nodig om de kastklep te laten draaien. Vaak kan een klepsteun zo gemonteerd worden dat de klep op 90 graden geopend blijft staan. Bij sommige types is het ook mogelijk om de klep verder dan 90 graden of juist minder ver open te laten gaan.

Klepbeslag vervangen

Wanneer u klepscharnieren of klepsteunen wilt vervangen is dit vaak goed zelf te doen. Wij adviseren altijd om een bestaande klepscharnier te vervangen door één van hetzelfde merk en type. Vaak zijn deze nog te leveren. De passing is gelijk en de schroefgaten komen overeen. Dit scheelt u veel werk waardoor de vervanging niet veel tijd in beslag zal nemen. Weet u niet zeker of u het juiste beslag op onze website heeft gevonden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Verschillende soorten klepbeslag

In de basis onderscheiden we vijf soorten klepbeslag. De meest voorkomende soorten zijn de opgaande en neergaande kleppen. Dit zijn kastkleppen die 90 graden omhoog of 90 graden omlaag draaien. Klepbeslag voor neergaande kleppen worden vaak toegepast in dressoirs of tv-kasten. Opgaande kastkleppen zien we vaak terug in bovenkasten van keukens. 

Een ander, minder vaak voorkomend, beslagtype is het klep-zwenkbeslag. Bij dit type beslag zwenkt de klep schuin omhoog waarna deze deels boven de kast stopt. Voor dit type beslag is de beschikbare ruimte boven de kast erg belangrijk. Omdat de klep boven de kast eindigt mag deze ruimte niet te klein zijn.

Sommige kastkleppen bestaan twee delen, dit noemen we klep-vouwbeslag. Bij klep-vouwbeslag zijn naast de klepsteunen en de bijbehorende scharnieren ook middenscharnieren nodig. Dit zijn scharnieren die de twee klepdelen met elkaar verbinden. Bij het openen zal de kastklep in het midden knikken waardoor de inhoud van de kast optimaal benut kan worden.

Wanneer een klep evenwijdig met de voorzijde van de kast omhoog klapt spreken we over klep-liftbeslag. Het nadeel van dit type beslag is het feit dat de klep in geopende stand veel ruimte in zal nemen boven de kast. Daarnaast zal deze vaak nog deels voor de kastopening blijven hangen waardoor de ruimte in de kast niet optimaal benut kan worden. Voor dit type klepscharnier is het gebruik van extra scharnieren niet nodig.