Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 535.000 tevreden klanten
Alles over ladegeleiders deel 1

Alles over ladegeleiders deel 1

Alles over ladegeleiders deel 1
Ladegeleiders zorgen ervoor dat lades in je keuken of meubelstuk soepel lopen. Voor elke kast en wens is er een oplossing: softclose, push to open, een kogelgeleider of rolgeleider, verschillende inbouw – of uitschuiflengtes.. maar wat betekenen al deze termen? De meest voorkomende begrippen die je zult tegenkomen bij het bestellen van jouw ladegeleiders leggen we in deze blog uit. Zo wordt het bestellen van de juiste geleiders een appeltje-eitje! 

Ladegeleiders

Het verschil tussen kogelgeleiders en rolgeleiders

Het grote verschil tussen een kogelgeleider en een rolgeleider is dat een rolgeleider wieltjes heeft die in een geleiderail heen en weer rollen. Een kogelgeleider beweegt daarentegen door middel van kleine kogeltjes in een zogenaamde kogelkooi. Het voordeel van een rolgeleider is dat deze meestal eenvoudig uit elkaar te halen is waardoor hij makkelijk schoongehouden kan worden. In een omgeving met veel stof en vuil is een rolgeleider daarom de meest geschikte keuze. Stof en vuil kunnen er namelijk voor zorgen dat een geleider stroef gaat schuiven. 

Een kogelgeleider is stabieler en preciezer en zorgt voor een strakke schuifbeweging. De kogelgooien houden een lade verticaal vast. Hierdoor zal de lade niet op en neer bewegen (stuiteren) in een bewegende omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kastjes in boten, campers of (werk)bussen. In rolgeleiders zit meer speling waardoor onregelmatigheden van kasten die niet helemaal haaks zijn worden opgevangen.  

Softclose en tip-on of push to open

Softclose ladegeleiders zijn volledig uittrekbaar. Dankzij dit systeem met ladedempers wordt een lade netjes en geluidloos gesloten. De ladegeleider vangt de lade als het ware op. 

Tip-on en push to open ladegeleiders bieden de mogelijkheid om een lade doormiddel van lichtjes drukken op het front te openen en sluiten. Na de zachte duw zal de lade ontgrendelen en vervolgens zachtjes open schuiven. Lades met dit systeem zullen altijd handmatig dichtgedrukt moeten worden totdat deze weer vergrendeld is. Deze geleiders maken het mogelijk om een lade greeploos te openen. 

Wil je een ladegeleider die een combinatie is van beide systemen? Een geleider die met een zachte duw opent, maar vervolgens geruisloos dicht zal schuiven? Dan biedt Blum de mogelijkheid om de Movento-S ladegeleiders te combineren met een tip-on + blumotion eenheid. De lade kan hiermee greeploos worden geopend terwijl de softclose functie zal blijven werken. 

Uittrek aanslag of blokkeeraanslag

Wanneer je jouw gevulde lade opent wil je natuurlijk niet dat je deze er per ongeluk helemaal uittrekt waardoor al jouw spullen op de grond vallen. Dit kost niet alleen veel opruimtijd, maar is ook nog eens gevaarlijk. De uittrek aanslag of blokkeeraanslag voorkomt dit. 

Het verschil tussen de inbouwlengte en uitschuiflengte

Bij ons vind je ladegeleiders met verschillende inbouw -en uitschuiflengtes. De lengte van een geleider wanneer deze helemaal ingeschoven is, noemen we de inbouwlengte. Dit is dan ook de diepte die je minimaal nodig hebt in jouw meubelstuk. 

Een ander woord voor uitschuiflengte is extensie. Dit is de lengte die de geleider uit kan schuiven en hoever de lade de kast uit zal komen. 

inbouwlengte en uitschuiflengte

Een automatische zelfinloop

Onze rolgeleiders zijn allemaal voorzien van een automatische zelfinloop. Deze zelfinloop zorgt ervoor dat een lade tijdens het sluiten dicht wordt getrokken. Het automatisch dichttrekken van de lade zal gebeuren wanneer de lade bijna helemaal dicht is gedrukt. Deze zelfinloop is niet te vergelijken met een softclose funtie. Ladegeleiders met een softclose functie zullen tijdens het sluiten geruisloos dichtschuiven. 
 
    04-05-2021 09:00