Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 535.000 tevreden klanten
DIY: Zelf een buitenkeuken maken

DIY: Zelf een buitenkeuken maken

DIY: Zelf een buitenkeuken maken
De zomer is officieel begonnen wat betekend dat de meeste mensen meer tijd buiten het huis dan in het huis besteden. Hoe ideaal zou het zijn als je in het zonnetje een maaltijd in je eigen buitenkeuken kunt bereiden om vervolgens meteen aan de tuintafel aan te schuiven? Een ander groot voordeel van een buitenkeuken is dat je tijdens het koken gezellig in de buurt van jouw zonnende familie of vrienden kunt blijven. Wat komt er allemaal bij kijken als je een buitenkeuken wilt maken en waar moet je rekening mee houden?

Bbq maken

Zet je eisen en wensen op papier

Wanneer je zelf een buitenkeuken gaat maken kun je deze natuurlijk helemaal naar wens samenstellen. Het is handig om deze wensen en eisen van tevoren op papier te zetten zodat je daar tijdens het bestellen van materiaal en het klussen rekening mee kunt houden. Bedenk of je er een barbecue of kamado in wilt plaatsen, je een elektriciteit -en/of wateraansluiting (voor een koelkast of kraan) nodig hebt en wat het formaat van de keuken moet worden. De plaats waar de keuken uiteindelijk komt te staan is ook erg belangrijk. Deze plek is namelijk niet alleen van invloed op de elektriciteit -en wateraansluiting, maar ook op het formaat en het soort meubelbeslag wat nodig is. Niet alle materialen zijn namelijk bestand tegen regen.

Maak een bouwtekening

Nu jij precies weet hoe de keuken er uit moet komen te zien is het tijd om een tekening te maken. Houd hierbij rekening met de beschikbare ruimte en eventuele kasten en lades die nog geopend moeten kunnen worden. Het is bijvoorbeeld niet handig om een openslaande deur aan de rechterkant te maken terwijl aan die kant naast de buitenkeuken een tafel of stoel staat. Koop de barbecue of kamado alvast van tevoren en maak op de tekening een uitsparing op het werkblad hiervoor. Voel jij je niet zo creatief of ben je opzoek naar inspiratie? Dan zijn er natuurlijk ook via het internet kant en klare bouwtekeningen te vinden.

Kies en bestel geschikte materialen

Het meest gebruikte houtsoort voor buitenkeukens is steigerhout. Steigerplanken zijn stevig en relatief goedkoop in aanschaf. Er bestaan twee soorten steigerhouten planken: vers gezaagde en gebruikte planken. Nieuwe planken zijn vaak goedkoper maar bevatten meer vocht waardoor deze gemakkelijker krimpen of vervormen. Het kan dus zijn dat een deurtje van een buitenkeuken van nieuw steigerhout na een tijdje niet meer goed aansluit. Het hout kan met een waterafstotende lak gelakt worden zodat de keuken straks makkelijk schoon te houden is.

Wil je een lade of deur in jouw keukenblok? Zorg dan dat het blok volledig droog staat. Veel ladegeleiders en scharnieren zijn namelijk niet geschikt om in de vochtige buitenlucht te gebruiken. Ze kunnen gaan roesten waardoor de lade op den duur niet meer soepel loopt. Wanneer de buitenkeuken niet op een droge plek (zoals onder een overkapping) kan staan, kun je ervoor kiezen om RVS ladegeleiders, RVS scharnieren en RVS handgrepen aan te schaffen. Deze zullen veel minder snel roesten dan varianten van andere materialen.

Om de buitenkeuken een robuuste look te geven kunnen hengen en duimen als scharnieren gebruikt worden. Deze worden aan de buitenkant van de kastdeuren geplaatst en zullen dus in tegenstelling tot “normale scharnieren” zichtbaar blijven. Hengen en duimen worden vaak op poorten en hekwerk gebruikt en zijn daarom meestal geschikt om buiten te gebruiken.

heng

Aan de slag met de buitenkeuken in elkaar zetten

Als je de bouwtekening en alle materialen hebt liggen is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van jouw nieuwe buitenkeuken. Het makkelijkste is om per deel te werken. Dus begin bijvoorbeeld bij de onderkant, dan de zijkanten en zet vervolgens het blad en de deurtjes in elkaar. Als allerlaatste kun je de barbecue en andere accessoires zoals haken om keukengerei aan op te hangen toevoegen. Als je alle stappen hebt doorlopen en de buitenkeuken af is, is het tijd om de bbq aan loop te slingeren en lekker te genieten!

 
    29-06-2021 09:00