Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 535.000 tevreden klanten
Regen en roestvrij staal – de beste vrienden

Regen en roestvrij staal – de beste vrienden

Regen en roestvrij staal – de beste vrienden
Wat een regen de laatste weken, hè? In Nederland kan het wel eens vaker flink regenen en dat is niet voor ieder materiaal de beste weersomstandigheid. Gelukkig bestaat er roestvrij staal; de enige held die 100% bestand is tegen al dat water. De grootste voordelen van RVS en de beste plekken om RVS te gebruiken bespreken we hieronder.

huisnummer rvs

De grootste voordelen van RVS

Roestvrijstaal is dus watervast. Dit betekent dat het materiaal door water nauwelijks tot niet aangetast kan worden. Mede hierom wordt RVS vaak gebruikt in de scheepsvaart. Voor veel scheepsbeslag is het belangrijk dat het zowel tegen een stootje als tegen een flinke plens water kan. En laat het roestvrijstalen beslag hier nou zeer geschikt voor zijn. De laag oxide die het RVS beschermt zorgt er daarnaast voor dat ook andere weersinvloeden, zoals sneeuw, het materiaal niet aantasten. Verder is RVS volledig recyclebaar en is het materiaal slijtvast. Dit maakt RVS ontzettend duurzaam. Niet onbelangrijk in deze tijden en prijstechnisch natuurlijk voordelig als we kijken naar de vervangtermijnen.

Roestvrij staal deurbeslag

Naast dat de RVS erg sterk is brengt het materiaal dus nog veel andere voordelen met zich mee. Dit maakt het materiaal geschikt voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Met name in de categorie deurbeslag zien we daarom erg vaak RVS producten - van RVS deurklinken toch RVS scharnieren. Hierdoor kun je RVS deurbeslag monteren op de binnendeuren, voordeuren, maar natuurlijk ook bij buitendeuren. Tuindeuren en hekpoorten zijn hier goede voorbeelden van. Onder andere de hek- en poortsluitingen van RVS zijn een aanrader. Maar ook RVS paalhouders en RVS balkdragers zijn onderdelen van het tuinbeslag die erg duurzaam en van hoge kwaliteit zijn. Mocht je in de tuin nog een aantal klussen op het to-do lijstje hebben staan, dan is het dus zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken.

Kan roestvrij staal roesten?

De naam van het materiaal en de vraag spreken elkaar enigszins tegen. Toch is het antwoord ‘ja’. RVS kan daadwerkelijk roesten als het wordt blootgesteld aan de verkeerde invloeden. Denk hierbij aan de zeelucht, zure regen of metaaldeeltjes die in aanraking komen met het RVS. Hierdoor kan toch echt corrosie ontstaan met een dof oppervlak als gevolg. Afhankelijk van de toplaag van het RVS is het roest dan wel weer te verwijderen, bijvoorbeeld door bij gepolijst RVS een doekje met water en mild schoonmaakmiddel te gebruiken. De RVS huisnummers of ander RVS deurbeslag, zoals RVS deurklinken, kunnen het beste regelmatig worden afgenomen met een doekje met lauw water; simpel en toch effectief. Beter is het natuurlijk om het roesten zoveel mogelijk te voorkomen. Voor extra tips over hoe je roest bij jouw RVS beslag het allerbeste kunt tegenaan kun je altijd even overleggen met onze eigen experts.

Wat is het verschil tussen RVS en staal?

Waar staal is gemaakt van onder meer ijzer en koolstof, bestaat roestvrij staal uit minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof. Door deze laatste combinatie wordt het staal roestvrij. Waar je op ‘normaal’ staal nog wel eens bruine roestvorming ziet zal dit daarom bij RVS niet snel gebeuren. Hierop is namelijk al een laag oxide aangebracht. Deze toplaag is met het blote oog niet te zien vanwege de blanke kleur, maar is wel degelijk aanwezig. De oxide laag is in principe al een dun laagje roest dat dus onzichtbaar is en tegelijkertijd beschermt tegen verdere, wél zichtbare, roestvorming op het materiaal. Dit maakt RVS corrosiebestendiger dan staal.

Meer weten over de beste materiaalkeuze voor jouw klus? Je mag ons altijd al jouw vragen stellen voor passend advies.
    20-01-2023 11:43