Projecten
Vakkundig en merkneutraal advies
Verzendkosten €6,49* (NL & BE)
Snelle verzending wereldwijd
Al 535.000 tevreden klanten
Een plank ophangen aan de muur

Een plank ophangen aan de muur

Een plank ophangen aan de muur
Een plank aan de wand kan gebruikt worden voor vele doeleinden, bijvoorbeeld als boekenplank, extra opbergruimte of alleen ter decoratie. Daarnaast zijn er vele verschillende soorten planken en plankdragers. Zo is er voor elke woonstijl en situatie een geschikt exemplaar te vinden. Maar hoe monteer je nou zo'n plank? In deze blog leggen we je uit hoe je planken op verschillende manieren aan de muur kunt ophangen.

Legplanken ophangen

Met een legplankdrager kun je legplanken op de zijwanden bevestigen in bijvoorbeeld een kledingkast of keukenkast. Om een legplank zo stabiel mogelijk te kunnen plaatsen, is het belangrijk om 4 legplankdragers te gebruiken. Je hebt meerdere soorten legplankdragers, zoals inslagplankdragers en opschroefbare legplankdragers. Inslagplankdragers worden bevestigd door met een hamer de spijkers vast te slaan. Opschroefbare legplanken schroef je met een schroef en schroevendraaier vast op de hoogte waar je de legplank wilt bevestigen. Naast dit soort plankdragers zijn er ook legplankdragers voor rijboringen. Vaak is de rijboring al aanwezig wanneer je een kast hebt waarvan je de legplankdragers wilt vervangen. In het geval dat je zelf een kast wilt maken, kun je rijboringen maken met behulp van een boormal voor rijboringen en een boorklok. Een rijboring maakt het mogelijk om een legplank meerdere malen in hoogte te verstellen. Dit kun je doen door de dragers uit hun boorgat te halen en te verplaatsen naar een ander boorgat. Je bevestigt de dragers in de kast en daarna is het alleen nog een kwestie van de legplanken op de plankdragers te plaatsen.

Een plank blind ophangen

Zwevende planken zijn tegenwoordig ontzettend populair. Door de onzichtbare montage zijn de boorgaten en de bevestiging geheel uit het zicht. Dit geeft de plank een strakke en moderne afwerking. In ons assortiment plankdragers kun je o.a. blinde plankdragers vinden. Deze plankdragers zijn speciaal gemaakt voor zwevende wandplanken. Ze zijn zo ontworpen zodat je de beugels van de drager niet kunt zien zitten. Een blinde plankdrager wordt deels in de muur en ook deels in de plank bevestigd, zodat deze compleet uit het zicht is. Zorg dat je de boorgaten op jouw gewenste hoogte aftekent en gebruik een waterpas zodat de plank recht op de muur komt te hangen. Boor daarna de gaten in de muur en werk deze af met pluggen. Zorg er wel voor dat deze ook in hetzelfde voormaat zijn als de gaten zodat de plank goed en stevig blijft hangen. Schroef daarna de plankdragers in de geboorde gaten. Nu kun je eenvoudig de plank in de plankdragers schuiven. Voor het geval de gaten in de wandplank zelf nog niet zijn voorgeboord, kun je dit zelf doen. Zorg ervoor dat de gaten op dezelfde plek komen als de gaten in de wand.

Zware planken ophangen

Als je planken wilt ophangen die bestendigd zijn tegen zware belasting, kun je zware plankdragers gebruiken. Dit soort plankdragers hebben een hoger draagvermogen dan gewone plankdragers en, afhankelijk van welke plankdragers je kiest, kunnen wel van 75 kg tot 500 kg verdragen. Omdat zware plankdragers zwaar belast kunnen worden, is het belangrijk dat deze goed en stevig bevestigd worden. Deze plankdragers kun je bevestigen met een keilbout, die vervolgens met een dopmoer in bijpassende kleur kan worden afgewerkt. Daarnaast is er nog een andere montagemogelijkheid. Je kunt gebruik maken van een stokeind met een plug. Deze wordt ook deels in de wand geboord. Zorg ervoor dat je het aantal plankdragers goed verdeeld afhankelijk van de lengte van de plank. Wij raden aan om elke plankdrager minstens 50 cm van elkaar af te monteren. Zo voorkom je dat de plank in het midden zal doorbuigen. Voor een wandplank van 150 cm zijn dan bijvoorbeeld 3 plankdragers nodig.


 
    05-07-2022 09:00